VOOR UW WONING OF BEDRIJF

Gevelbekleding plaatsen

Met gevelbekleding voor uw buitenmuur kan u elk type gebouw een specifiek accent of een algemene stijlvolle uitstraling geven. Baseer uw keuze op het uitzicht, maar zeker ook op de intensiteit van onderhoud en isolatie mogelijkheden.

Goris timmer- en dakwerken heeft ruime ervaring met diverse soorten van gevelbekleding. Wij werken voornamelijk met Trespa, Rockpanel en Eternit.

SOORTEN GEVELBEKLEDING

Welk materiaal verkiest u?

Houten gevelbekleding

Natuurlijk en elegant zijn de meest typerende kenmerken van een houten gevelbekleding. Voor een mooie vergrijzing en lange levensduur is het belangrijk te kiezen voor de juiste houtsoort en een correcte plaatsing. Bovendien heeft een gevelbekleding met houten latjes een authentieke, landelijke en warme uitstraling. Het is makkelijk overschilderbaar, zo kan u kiezen voor zwart hout als gevelbekleding. Wilt u uw buitenmuur bekleden met hout? Neem een kijkje tussen onze ruime keuze aan houtsoorten. 

Houtsoorten

 • Zachte houtsoorten: geschikte zachte houtsoorten zijn spar, witte den, rode den, lariks en ook ceder. Ze zijn wel fragieler dan harde houtsoorten.
 • Harde houtsoorten: tropische houtsoorten zoals Afzelia, Iroko, Merbau en Padouk.
 • Kleur: de kleur van het hout is afhankelijk van de houtsoor en gaan van bruin tot rood. Door de weersomstandigheden kan hout na verloop van tijd vergrijzen. Hoe lang het duurt alvorens het hout verkleurt, is afhankelijk van de weersomstandigheden en de oriëntatie van de gevel. Als de gevelbekleding veel wordt blootgesteld aan de zon, zal deze iets sneller verkleuren.
 • Vergrijzing: verkleuringen doen een mooie grijskleur ontstaan. Dit ganse proces kan jaren in beslag nemen voor de grijskleur definitief blijft. De stevigheid van het hout blijft altijd behouden.
 • Multiplex: multiplex of triplex zijn platen gemaakt van meerdere lagen hout maar niet bestand tegen water en vocht. Daarom moeten ze met een coating afgewerkt worden of gebeitst worden. De verschillende lagen hout worden voor de multiplex platen kruislings op elkaar verlijmd. Hierdoor zijn ze vaak sterker dan andere houtsoorten met dezelfde dikte.
 • Thermowood gevelbekleding: thermowood is hout dat verwarmd wordt tot een temperatuur van zo’n 200°C, zodat het vochtpercentage vermindert. Daardoor blijft het langer goed en is het ook beschermd tegen schimmels en insecten. Deze variant is voordeliger in aankoop dan hardhout en vereist nauwelijks onderhoud.
 • Alternatief – Houtlook: er bestaan verschillende alternatieven waarbij het uitzicht hout evenaart maar die goedkoper zijn en vaak minder onderhoud vragen. Bijvoorbeeld houtcomposiet (bestaat uit kunststof-hout) of PVC met houtlook.

 

PVC gevelbekleding

Wil u graag een slijtvaste en makkelijk bewerkbare kunststof gevelbekleding plaatsen? Kies dan voor PVC gevelbekleding. Er zijn uitvoeringen met een beton- of houtlook en PVC gevelpanelen zijn in allerlei verschillende kleuren te verkrijgen. PVC bestaat voor meer dan 50% uit minerale grondstoffen, heeft goede isolerende eigenschappen, is duurzaam en moet u zo goed als niet onderhouden.

Bovendien valt ook de prijs van pvc gevelbekleding goed mee. PVC is een goedkoper materiaal en het is herbruikbaar waardoor u kan genieten van een budgetvriendelijke optie voor uw gevelbekleding.

De voordelen van PVC;

 • Goedkoop en bewerkbaar
 • Licht en recycleerbaar
 • Laag brandrisico
 • Veel kleuren mogelijk
 • Duurzaam en onderhoudsvrij
 • Meestal vrij dun, dus ruimte om beter te isoleren
 • Goede isolerende eigenschappen
 • Ideaal voor renovaties

Kleuren en structuren

Gevelpanelen kunnen afgestemd worden op raam- en deurprofielen doordat de toegevoegde additieven de kleur van PVC bepalen. Plaatsing kan relatief eenvoudig, zowel horizontaal als verticaal. Naast gladde PVC panelen, bestaan er ook steen- en houtimitaties of kunnen er zelfs afbeeldingen of teksten op gedrukt worden.

Makkelijk in onderhoud

PVC is zelf al stof- en vuilwerend en met een waterstraal verwijdert u gemakkelijk zo goed als alle vuil. Met een zachte spons en water (zonder agressieve producten) kan u verder reinigen. U hoeft PVC nooit te schilderen.

Leien gevelbekleding

Leien kan u niet alleen als dakbedekking gebruiken, u kan ook kiezen voor een leien gevel. Door het dak en de gevel in hetzelfde materiaal te maken, maakt u van de woning één mooi geheel. U kan kiezen uit een natuurleien gevel (leisteenblokken verzaagd en gekliefd tot kleine, platte bladen) en een kunstleien gevel (gemaakt uit vezelcement, een mengsel van cement en minerale vezels).  De prijs van een gevel met leien varieert dan ook afhankelijk van welk type lei u kiest.

Bent u geïnteresseerd in gevelbekleding met leien? Contacteer Goris timmer- en dakwerken voor een vrijblijvende offerte.

De voordelen

 • Geen hulpprofielen nodig 
 • Naadloze overgang tussen gevel en dak
 • Ademend
 • Groot isolerend vermogen
 • Licht gewicht
 • Duurzaam

Het plaatsen van leisteen

Het monteren doet men met behulp van haken en/of spijkers op een houten rasterwerk. Dat rasterwerk is bevestigd aan de dragende binnenmuur en die wordt opgevuld wordt met isolatiemateriaal. Afhankelijk van het gewenst uitzicht, kan plaatsing op verschillende manieren gebeuren.

 1. Leien in halfsteensverband (horizontale plaatsing ipv verticaal en ‘onzichtbare’ leihaken)
 2. Leien in dubbele dekking (meest gekende methode voor gevel én dak)
 3. Ruitdekking klassiek dambord (vaak op “wachtgevels” van half-open bebouwingen)
 4. Leien in open voeg (met kleinformaat uit vezelcement, voeg van één derde van de leibreedte)
 5. Leien in enkelvoudige horizontale dekking (met rechthoekige leien, schubpatroon)
 6. Leien in enkelvoudige horizontale dekking in lijn (met kleine rechthoekige vezelcementleien, horizontale en verticale overlappen)
 7. Leien in dubbele dekking cassettesysteem (met rechthoekige vezelcementleien, voeg met waterdichting tussen de verticale rijen)
 8. Ruitdekking plaatsing in dambordpatroon (moderne variant op de klassieke ruitdekking)

 

Vezelcementplaten als gevelbekleding

Vezelcement wordt het meest gebruikt voor gevelplaten en gevelstroken, zoals sidings. Sidings zijn panelen uit vezelcement waar de gevel volledig of gedeeltelijk mee bekleed kan worden. Een gedeeltelijke bekleding met vezelcement platen creëert een unieke gevelbekleding.

Vezelcement is een materiaal dat voornamelijk bestaat uit minerale grondstoffen (ongeveer 95%). Er worden versterkingsvezels aangebracht om tot de nodige sterkte te kunnen komen. De minerale vulmiddelen zorgen ervoor dat de gevelplaten of gevelstroken waterbestendig zijn.

De voordelen

 • Brandveilig
 • Recycleerbaar
 • Rot niet
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Vormvast (vorstbestendig)
 • Anti-bacterieel
 • Ideaal bij renovatie
 • Gemakkelijk om isolatie aan te brengen
 • Budgetvriendelijk
 • Eenvoudig te plaatsen

Soorten gevels in vezelcement

Vezelcement gebruikt men voornamelijk voor de productie van gevelplaten en gevelstroken, zowel met een effen oppervlak als een oppervlak met structuur en ze zijn in heel veel kleuren verkrijgbaar. Kunstleien worden ook met dit vezelcement gemaakt. De meest bekende varianten zijn waarschijnlijk de sidings van Eternit voor een strak uitzicht en een zeer frisse aanblik. De belangrijkste eigenschap van deze sidings is natuurlijk de smaakvolle cederstructuur. Voor meer informatie over onze eternit gevelbekleding mag u ons altijd contacteren.

Mogelijkheden voor bevestiging

De bevestiging is altijd afhankelijk van de ontwerper en fabrikant.

 1. Zichtbare bevestiging: de vezelcementplaten worden op regelmatige tussenafstanden pneumatisch vastgenageld / vastgeschroefd.
 2. Blinde bevestiging: dit gebeurt door middel van aluminium plaathaken op het voorziene regelwerk uit hout, aluminium, of een ander geschikt materiaal voor regelwerk.
 3. Verlijmde bevestiging: hierbij wordt gebruik gemaakt van een hoogwaardige polymeerkit, een lijmsysteem met technische goedkeuring.

de juiste keuze

Onderhoud van uw gevelbekleding

De ene soort gevelbekleding heeft meer onderhoud nodig dan de andere. Hout is een natuurlijk product dat behandeld moet worden om te voorkomen dat het gaat vergrijzen of rotten. Natuurleien zal u moeten behandelen zodat er geen mos op gaat groeien. Mossen en algen hechten zich namelijk graag aan dit type leien. Een regelmatige ontmossing zal dus nodig zijn. Wil u het uitzicht van leien maar zonder het onderhoud? Dan kan u voor kunstleien kiezen. PVC is eveneens een voorbeeld van gevelbekleding die zo goed als geen onderhoud nodig heeft.

Isolerende soorten

Plaats eerst gevelisolatie

Een goede gevelbekleding zorgt ook voor isolatie voor uw woning. Sommige soorten gevelbekleding isoleren beter dan andere. Een goede gevelbekleding alleen is echter niet genoeg om uw buitenmuur te isoleren. Maak daarom van de gelegenheid gebruik en plaats direct buitengevelisolatie alvorens u aan de bekleding begint.

Sommige soorten gevelbekleding kan u trouwens rechtstreeks op het isolatiemateriaal aanbrengen. Hout en PVC behoren eveneens tot de goed isolerende gevelbekleding materialen. Aarzel niet ons te contacteren als u vrijblijvend een prijs op maat wenst te ontvangen om uw gevel te laten isoleren.