VOOR UW WONING OF BEDRIJF

Gevelbekleding plaatsen

Met gevelbekleding voor uw buitenmuur kan u elk type gebouw een specifiek accent of een algemene stijlvolle uitstraling geven. Baseer uw keuze op het uitzicht, maar zeker ook op de intensiteit van onderhoud en isolatie mogelijkheden.

Goris timmer- en dakwerken heeft ruime ervaring met diverse soorten van gevelbekleding. Wij werken voornamelijk met Trespa, Rockpanel en Eternit.

SOORTEN GEVELBEKLEDING

Welk materiaal verkiest u?

Houten gevelbekleding

Natuurlijk en elegant zijn de meest typerende kenmerken van een houten gevelbekleding. Voor een mooie vergrijzing en lange levensduur is het belangrijk te kiezen voor de juiste houtsoort en een correcte plaatsing. Bovendien heeft een gevelbekleding met houten latjes een authentieke, landelijke en warme uitstraling. Het is makkelijk overschilderbaar, zo kan u kiezen voor zwart hout als gevelbekleding. Wilt u uw buitenmuur bekleden met hout? Neem een kijkje tussen onze ruime keuze aan houtsoorten. 

Houtsoorten

 • Zachte houtsoorten: geschikte zachte houtsoorten zijn spar, witte den, rode den, lariks en ook ceder. Ze zijn wel fragieler dan harde houtsoorten.
 • Harde houtsoorten: tropische houtsoorten zoals Afzelia, Iroko, Merbau en Padouk.
 • Kleur: de kleur van het hout is afhankelijk van de houtsoor en gaan van bruin tot rood. Door de weersomstandigheden kan hout na verloop van tijd vergrijzen. Hoe lang het duurt alvorens het hout verkleurt, is afhankelijk van de weersomstandigheden en de oriëntatie van de gevel. Als de gevelbekleding veel wordt blootgesteld aan de zon, zal deze iets sneller verkleuren.
 • Vergrijzing: verkleuringen doen een mooie grijskleur ontstaan. Dit ganse proces kan jaren in beslag nemen voor de grijskleur definitief blijft. De stevigheid van het hout blijft altijd behouden.
 • Multiplex: multiplex of triplex zijn platen gemaakt van meerdere lagen hout maar niet bestand tegen water en vocht. Daarom moeten ze met een coating afgewerkt worden of gebeitst worden. De verschillende lagen hout worden voor de multiplex platen kruislings op elkaar verlijmd. Hierdoor zijn ze vaak sterker dan andere houtsoorten met dezelfde dikte.
 • Thermowood gevelbekleding: thermowood is hout dat verwarmd wordt tot een temperatuur van zo’n 200°C, zodat het vochtpercentage vermindert. Daardoor blijft het langer goed en is het ook beschermd tegen schimmels en insecten. Deze variant is voordeliger in aankoop dan hardhout en vereist nauwelijks onderhoud.
 • Alternatief – Houtlook: er bestaan verschillende alternatieven waarbij het uitzicht hout evenaart maar die goedkoper zijn en vaak minder onderhoud vragen. Bijvoorbeeld houtcomposiet (bestaat uit kunststof-hout) of PVC met houtlook.

 

PVC gevelbekleding

Wil u graag een slijtvaste en makkelijk bewerkbare kunststof gevelbekleding plaatsen? Kies dan voor PVC gevelbekleding. Er zijn uitvoeringen met een beton- of houtlook en PVC gevelpanelen zijn in allerlei verschillende kleuren te verkrijgen. PVC bestaat voor meer dan 50% uit minerale grondstoffen, heeft goede isolerende eigenschappen, is duurzaam en moet u zo goed als niet onderhouden.

Bovendien valt ook de prijs van pvc gevelbekleding goed mee. PVC is een goedkoper materiaal en het is herbruikbaar waardoor u kan genieten van een budgetvriendelijke optie voor uw gevelbekleding.

De voordelen van PVC;

 • Goedkoop en bewerkbaar
 • Licht en recycleerbaar
 • Laag brandrisico
 • Veel kleuren mogelijk
 • Duurzaam en onderhoudsvrij
 • Meestal vrij dun, dus ruimte om beter te isoleren
 • Goede isolerende eigenschappen
 • Ideaal voor renovaties

Kleuren en structuren

Gevelpanelen kunnen afgestemd worden op raam- en deurprofielen doordat de toegevoegde additieven de kleur van PVC bepalen. Plaatsing kan relatief eenvoudig, zowel horizontaal als verticaal. Naast gladde PVC panelen, bestaan er ook steen- en houtimitaties of kunnen er zelfs afbeeldingen of teksten op gedrukt worden.

Makkelijk in onderhoud

PVC is zelf al stof- en vuilwerend en met een waterstraal verwijdert u gemakkelijk zo goed als alle vuil. Met een zachte spons en water (zonder agressieve producten) kan u verder reinigen. U hoeft PVC nooit te schilderen.