DAKTIMMERWERKEN

Een dakconstructie in hout

Voor we met dakbedekking starten, moet het fundament van de daktimmer goed gerealiseerd zijn. Bij Goris Timmer- en dakwerken zijn we allemaal gespecialiseerde vakmannen – of het nu gaat om een traditioneel dak, dan wel een spanten dak.

Houten dakconstructies zijn heel flexibel. Ze kunnen in verschillende vormen en op verschillende manieren opgebouwd worden. Normaal is dit een spanten- of gordingendak. Met hout is het ook gemakkelijker om bepaalde dakelementen, zoals de schoorsteen, te omzeilen. Een dakconstructie met houten balken is veel goedkoper en lichter dan een stalen constructie.

Soorten dakconstructies

  • Traditionele dakconstructie
  • Dakconstructie met spanten

TRADITIONEEL OF SPANTEN

Welke constructie verkiest u?

Traditionele dakconstructie

Een traditionele dakconstructie is samengesteld uit gordingen en een nokbalk, aangewend voor het realiseren van de overspanningen van muur tot muur. Met een gordingendaken zijn alle soorten dakbedekking mogelijk. Bovendien kan u ook kiezen voor een open dak tot boven.

Bij de dakconstructie van een traditioneel dak lopen er horizontale balken van zijmuur tot zijmuur. Bovenop deze horizontale balken komen de verticale kepers. Daarboven komt dan het onderdak.

In tegenstelling tot een spantendak kunnen er geen grote ruimtes overspannen worden. Om meer dan 4m te overspannen, zijn extra draagconstructies nodig. Tussen de kepers isoleren is niet zo eenvoudig. Daarom kiest men meestal voor een isolatielaag bovenop het onderdak.

Dakconstructie met spanten

Een spantendak is een lichte dakconstructie, synoniem ook wel sporendak. Zo’n dak wordt niet vastgemaakt in de topgevels. De spanten, of houten balken, lopen namelijk van gevel tot gevel en ze vormen een driehoeksconstructie voor de stevigheid.

Soms plaatst men ook extra horizontale verbindingen voor extra ondersteuning. Bovenop deze constructie komt het onderdak met daarboven eventueel de tengellatten en pannenlatten.

Spantendaken zijn vaak prefab modellen waardoor ze heel snel geplaatst worden (soms zelfs in één dag) en zeer eenvoudig om te isoleren.

Soorten hout

Voor de dakconstructie kunnen verschillende soorten hout gebruikt worden. De voornaamste soorten zijn Epicea, Roodnoorse Den en Oregon.

  • Epicea is een Belgische houtsoort. Onder andere omwille van de herkomst van dit hout is het vrij goedkoop. De balken zijn lang maar kunnen wel wat vervormen omdat ze soms niet 100% droog geleverd worden.

  • Oregon of Douglas is een duurdere houtsoort. Dit hout is echter heel erg sterk en ook in grote lengtes verkrijgbaar.

  • Roodnoorse Den, tenslotte, is ook een goedkopere houtsoort. Het hout is minder sterk en de balken zijn maximaal tot 6 m lang.

Onderdak plaatsen

Extra bescherming van de woning

Een onderdak zorgt voor extra bescherming van de woning tegen stof en vocht en het houdt het koude lucht beter buiten en warme lucht binnen. Een onderdak zit altijd langs buiten bij moderne woningen en wordt bovenop de spanten of gordingen geplaatst. Bij oudere woningen is er soms geen onderdak aanwezig. Indien u de dakbedekking zelf niet wenst te vervangen, dan kan u het onderdak langs binnen laten plaatsen. 

Goris timmer- en dakwerken

Contacteer ons

Hebt u reeds een idee of wil u de mogelijkheden voor uw dak bespreken? Contacteer ons en wij denken graag met u mee.

Informatie aanvragen

Wij helpen u zo snel mogelijk verder!

Vul het formulier zo volledig mogelijk in, op die manier kunnen wij een correcte inschatting maken van het werk. Bedankt!

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
1Info over het project
2Jouw gegevens
Type project
Wenst u een plan of foto's te uploaden?

PROJECTEN

Ontdek onze realisaties